A boldogság kulcsa?!

2018.10.01

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mit kell ahhoz tegyünk, hogy boldogabb, teljesebb életet éljünk. Van-e értelme többet és többet dolgoznunk a boldogságért?

Csak kíváncsinak kell lennünk és máris kapjuk a válaszokat?!

És igen, egyszer csak rám talált! Micsoda?

Egy több mint 80 éves longitudinális kutatás, melyet a Harvard Egyetem kutatói, dolgozói végeztek és végeznek mind a mai napig. Amely megcáfolja, amit már évtizedek óta gondolunk vagy gondolnak sokan: "Boldog leszel, ha több pénzed van és/vagy a közélet aktív részeként éled napjaid, híres vagy?!" Valóban így van?

Ebben a rendkívüli, összetett kutatásban 724 férfi életét kezdték el vizsgálni, akik vagy a bostoni szegénynegyedekből vagy harvardi egyem hallgatóiból kerültek ki az 1930-as években még a II. világháború előtt.

Hogy mitől ilyen komplex a felmérés?

2 évente orvosi vizsgálatoknak, interjúknak a szülőkkel és a résztvevőkkel, családlátogatásoknak vetették alá magukat, hogy támogassák ezt messze páratlan kutatást a jó ügy érdekében. Az elmúlt évtizedekben sokaknak változott az életük és kerültek feljebb vagy esetleg lejjebb a szociális ranglétrán, de vajon milyen megállapításra jutottak az amerikai kutatók?

Dolgoznunk kell, nem is akárhogy, de ha igazán boldogok és egészségesek szeretnénk maradni, akkor leginkább:

- A közösségi kapcsolatainkon! Fontosak a barátok, hiszen az ember társas lény. A magány megöli a testünk és a lelkünk. Viszont releváns ebben a rohanó világban megemlíteni, hogy tömegben és családban is érezheti magát valaki magányosnak. Így hát jó ha figyelünk arra, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akikkel az együtt töltött idő valamilyen szempontból "hasznosnak, táplálónak" érezzük! És elengedhetetlen az is, hogy kényelmes lakásainkat elhagyva más kapcsolatokat is kiépítsünk az évek alatt.

- Közeli kapcsolataink minőségén! Tehát nem elég, hogy vagyunk egymásnak, de az is építi az életünket, egészségünket, ha valóban odafigyelünk egymásra.

- És bár észrevétlenül tesszük, de ha kapcsolatainkon dolgozunk, idegrendszerünkön is dolgozunk, hiszen a kutatók azt is megállapították, hogy memóriánk is élesedik.

Bárhogy is éljük mindennapjainkat az biztos, ha több időt töltünk családunkkal, barátainkkal egy kávé vagy egy tea társaságában, ha játszunk egy jót a szabadban vagy a lakásban vagy eljárunk szórakozni, csevegő estekre, túrákra, sportrendezvényekre, esetleg tanfolyamokra, melyek érdekelnek bennünket, táncolni tanulunk esetleg sétálunk egyet és ezeket mind élvezzük, megéljük azt az élményt, ami abban a pillanatban a boldogság felé sodor feltöltve minket energiával.

Viszont aki tanácstalan, hogy merre menjen társaságban és szeretne mozogni is, térjen be hozzánk egy kis Fasciafitneszre, Testébresztő tréningre vagy Fitten tartó tornára. A hangulat mindig nagyon kellemes (néha a sírás határáig nevetünk) és még az izompólyánkat (fascia) is kilazítjuk, hogy könnyebb legyen a mozgás és egészségesebbek legyünk. :)

Ha érdekel a kutatás eredeti, rövid videója, a linkre kattintva megnézheted:

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=hu#t-754337