A nagy ünnepi distressz

2018.12.19

Mikor elkezdtem a mai írást írni, azzal szembesültem, hogy nem egyszerű képet találnom a bejegyzésemhez. A karácsony - ezzel egy időben rendszerint az ünnepek - a legtöbb fotón csak mosolygós vagy cuki képek formájában jelenik meg. Pedig ez koránt sem ilyen problémamentes sok esetben! Bármely nagyobb esemény készülődés időszakában akár egy teljes érzelmi hullámvasútban érezheti magát az ember. 

Már nagyon pici korunk óta azt tanuljuk, hogy az advent és a karácsony a szeretet ünnepe. De vajon, hogy megy ez nekünk? Ebben a felgyorsult világban jut időnk azokat szeretni, akiket szeretni szeretnénk és ki is tudjuk-e ezt számukra fejezni, van elég repertoárunk, lehetőségünk rá? Tudunk-e igazán szeretni vagy csak igyekszünk a szeretetüket, figyelmüket kieszközölni valahogy?

Selye János orvos, kutató vizsgálta Magyarországon először ezeket a hatásokat és érdekes megállapításokra lett figyelmes. Könyveiben - pl. A stressz distressz nélkül - többek között azt is boncolgatja, hogy a sokak számára ismert stressz szó, egy kicsit félreértelmezett a köztudatban. Alapvetően mi "rossz helyzeteknek" tituláljuk. Bár fogalmát még a szakembereknek is nehéz igazán jól meghatározni, de próbáljuk meg megközelíteni. 

Orvosi szavakkal "a stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre". Tehát biokémiai szempontból az mindegy, hogy a helyzet, amiben vagyunk az kellemes vagy kellemetlen, a testünk reagál rá. Így bátran állíthatjuk, hogy a stressz nem olyan, amit el kell kerülni - nem is tudnánk - vagy nem is minden esetben van káros hatással szervezetünkre. 

Selye ezért kétféle stresszt különböztet meg. Az egyik az eustressz, amely alapvetően doppingol bennünket, és disstresszt, amely pedig kimondottan káros. Így az életünkben megélt helyzetek lehetnek mobilizálóak és debilizálóak vagy ezekhez valamilyen mértékű kombinációi. És hogy milyen hatással van ez a mindennapjainkra? A bűvös U alakú görbe itt is felírható.

Kép a könyvből
Kép a könyvből

A szervezetünk viszonylag hamar tud ezekhez a helyzetekhez alkalmazkodni, ha ez a körbe közepe környékén változik, de mint láthatjuk a szélekhez közelítve ez már nem biztos, hogy kijelenthető.  

A karácsony nagyon sok felnőttnek rengeteg kellemetlen helyzettel jár -ajándékok vásárlása, főzés, sütés, a lakás és a környezet szépítése és közben ebben a megnövekedett stresszhelyzetben a családra való figyelem. Szóval mi lenne, ha változtatnánk a nézőpontunkon? Mi lenne ha fordítanánk? Csináljunk a distesszből eustresszet!!

A kevesebb néha több - tartja a mondás! Gondoljuk végig, hogy hol lehet lecsippenteni ezekből a helyzetekből? Mi tesz minket és a szeretteinket boldoggá? Valóban szükség van még egy sor izzóra vagy még egy kiló kenyérre? Tényleg érdemes néhány tárgyért órákat sorban állni? Egyáltalán bele kell-e mennünk minden helyzetbe, hogy a várva várt karácsony számunkra minden fontos eleme megegyen? Kinek mi a fontos!

A stresszhelyzeteknek viszont kétféle kimenetele lehetséges. Aktív válasz a küzdelem, a passzív válasz a menekülés és mindig rajtunk múlik, hogy melyik utat választjuk!

Milyen opcióink vannak?

- megveszünk mindent, kitakarítunk mindent és megcsinálunk minden karácsonyi előkészületet egyedül  

- megveszünk mindent, kitakarítunk mindent és megcsinálunk minden karácsonyi előkészületet együtt a családtagjainkkal

- megvesszük a fontos dolgokat, kitakarítunk mindent és megcsinálunk minden karácsonyi előkészületet egyedül   

- megvesszük a fontos dolgokat, kitakarítunk mindent és megcsinálunk minden karácsonyi előkészületet a szeretteinkkel

- megvesszük a fontos dolgokat, kitakarítunk és megcsináljuk a lényeges karácsonyi előkészületet egyedül    

- megvesszük a fontos dolgokat, kitakarítunk és megcsináljuk a lényeges karácsonyi előkészületet családunkkal

Bármit is választunk, egyvalamire fontos figyelnünk! Legyen időnk önmagunkra és azokra a dolgokra, amelyek boldoggá tesznek bennünket!

Kellemes, szeretetben és eutresszben gazdag karácsonyt kívánok nektek!

Melinda