A világ és én: Elmúlás vagy új lehetőség?

2021.09.22

Itt van az ősz itt van újra...... Szép mint mindig, énnekem? 

Tudja isten mi okból. Szeretem? De szeretem!

Remélem Petőfi Sándor nem bánja nagyon, hogy belerondítottam a művébe az írásjelek megváltoztatásával, de valahogy erre ébredtem reggel. Megérkezett az ősz és hozta magával a hideget és elindult egy folyamat. A természet megpihen. Ezzel együtt kevesebb a napsütéses órák száma és mi is szívesebben töltjük az időt a meleg szobában.

A természetnek ez a ciklikussága mióta az ember ember tudjuk, hogy létezik és azt gondolom, hogy az őseink nagyon jól tudták, hogy ez az élet rendje. Ahogyan az évszakok változnak mi is jó, ha változunk. Bár visszacsatolva Petőfi versére, igaz, hogy szenderegni tér most az élővilág, de az nem merném állítani, hogy a Föld nem beteg. Legalább egy náthát vagy egy tüdőgyulladást már begyűjtött, vagy legalábbis hagyta hogy legyengítsük az immunrendszerét. Így arra gondoltam, az volna a leghelyesebb mindenki érdekében, hogy mikor mi is elvonulunk a vackainkba, próbáljunk meg olyan tevékenységeket végezni, hogy ne betegítsük sem magunkat sem a környezetünket közben, vagy legalábbis kisebb mértékben. Hoztam hozzá pár ötletet, ami nem az én fejemből pattant ki, de nagyon hasznosnak találom. 

1. Beltéri komposztálás

Mind családi házban, mind panellakásban egyaránt remek móka lehet. Nem beszélve arról, hogy mennyi szerves hulladék kerül a szemetesünkbe. Hasznos volna visszajuttatni mielőbb ezeket a növényekhez. Időt és energiát spórolva meg magunknak. Mivel itt Marcalvárosban még nem bukkantam rá közösségi komposztálóra illetve az erkélyünk nem alkalmas a kültéri komposztálásra, de valahogy szerettem volna valamilyen szinten tenni az ügy érdekében, ezért elsőnek a gilisztákkal való komposztálással kísérleteztem. Sikeresen vettünk egy kiló szabad szellemű gilisztát, akik bár ügyesen komposztáltak kezdetben, de egy idő után, ahogy lekapcsoltuk a villanyt vándorútra indultak. Sajnos a legtöbben csak a bejárati ajtóig jutottak el. :( Nem bántam meg, hogy az életünk része voltak, csendesek, egyetlen rágcsálás zaja sem érkezett a konyhából, de minden reggel egy-egy kóbor állatkát vissza kellett tennem a vödörbe, ettől sokat csökkent a giliszták iránti undorom - ami nem tudom honnan jött - viszont nem éreztem igazságosnak a helyzetet. Egy idő után megsajnáltam őket és egy valóban messzi útra fizettem be a csapatot. Most Mátraderecskén táplálják földanyát, remélem nagy boldogságban és szabadon. Amúgy azt olvastam, hogy sok helyen az efajta hulladékfeldolgozás működik, ám valószínűnek tartom, hogy nálunk túl meleg lehetett számukra. :) Így kénytelen voltam mást kipróbálni. Most a bokashi komposztálás van jelen az életünkben. Szinte bármit beletehetünk: zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában, sajtok, tejtermékek, nyers vagy elkészített húsok, csontok, kávézacc, akár filter-papírral együtt belehelyezhető - a gilisztáknak, fehérje tartamú ételt, csontot nem lehetett adni. Ha megtelt a vödröcském lesz belőle növényi tápoldat, amit remélem a fűszernövényeink nagyon fognak szeretni és a száraz hulladékot visszaadhatjuk a Földnek, hogy újra termőföld váljon belőle. A komposztáló szett számos helyen beszerezhető. :)

Éppen a növényi hulladék tömörítése zajlik a mosoly közepette. :)
Éppen a növényi hulladék tömörítése zajlik a mosoly közepette. :)

2. Öko-mosás

Mivel szeptember az öko-takarítás hónapja, így sok lehetőséget tartogat számunka. Ilyen például a Tudatos vásárlók egyesületének kihívása, amit ezen az oldalon olvashattok.

Személy szerint nekem a kedvencem a borostyánlevéllel való mosás. Ehhez fontos, hogy kellően sötétzöld leveleket használjunk, hogy minél magasabb legyen a szaponin tartalma, ezáltal válik ugyanis alkalmassá a mosásra. Viszont azt is meg kell említeni, hogy a növényre allergiás tüneteket mutatóknak ez a módszer nem lehet opció - bízom benne, hogy nagyon kevesen vannak a világban, mert eléggé természetbarát és olcsó megoldásnak találom. Csak - borostyánlevél és indulhat a mosás. És bátran használjátok az ecetes öblítést is. Az egyik éjjel bennmaradtak a ruhák egy ilyen ecetes öblítés után egy éjszakára a mosógépben és bár elsőre megcsapta az orromat az illat mikor kiszedtem őket a dobból, de száradás után minden ecetillat elillant. :)


3. Videók Annával és Bercivel

Markó-Valentyik Anna és a Győrszol jóvoltából kisfilmeket is nézhettek, ha más ötleteket próbálnátok ki. Íme egy kis ízelítő. 

Kellemes őszt és jó időtöltést kívánok egy élhetőbb Földért és jövőért nektek!


Melinda