Elfogadás vagy ítélkezés? Mindkettő vagy egyik sem?

2018.10.29

Kamaszkorunk lezárásával elkezdődik valami új, a nagybetűs ÉLET. De nem mindig úgy ahogy mi gondoljuk és elképzeltük. Mert ahhoz, hogy könnyen boldoguljunk a rengeteg információ halmazban, különböző sztereotípiákat használunk a túléléshez, ami megkönnyíti a létezésünket, de közben nem kis ítéletsorozatot állít fel Önmagunk és a világunk irányába.

Most akkor mi a jó? Van-e jó egyáltalán vagy minden szubjektív? Gondoljunk végig egy másik fajta hipotézist! A világ csak van! Minden pillanat, minden gondolat vagy tett csak átmeneti és folyton változó. Miért merek ilyen bátran ilyen gondolatokat leírni? 

Most csak egyszerűen gondolt végig egy hetedet, kedves olvasó. Csak egy aprócska mozdulatot ragadjunk ki belőle. Minden nap felkelsz. De minden nap ugyanakkor? Ez befolyásolja a napod? Van hogy előbb ébredsz és más is belefér még a napba, mint amit elterveztél vagy van, hogy kicsit később bújsz ki az ágyból és máris elmarad egy "fontosnak" tűnő dolog? Mekkora hatást gyakorol ez az életedre? Milyen érzéseket vált ki belőled a hiány vagy a többlet? És akkor most játsszuk el egy számodra nagyobb jelentőséggel bíró gondolattal vagy cselekedettel! Na most mit gondolsz? Te mit érzel?

Érezhetsz bármit és gondolhatsz akármit. Mindenben ott a pólusosság, a jin és a jang, a sötét és a világos és ahhoz, hogy reális képet kapjunk a világról szükségünk van meglátni vagy megélni mind a két végletet. Így már más értelmet nyert a mondás: "Egyszer fenn, egyszer lenn!" vagy ha az jobban tetszik: "Egyszer hopp, máskor kopp!"

Egyre többször halljuk már a környezetünkben, hogy mennyire fontos az elfogadás. De mit és mikor és hogyan? Mi lenne, ha az önmagad elfogadásával, megismerésével kezdenéd?

Vagy gondolkozz el azon, hogy egy ember csúnyád néz rád az utcán, az nem biztos, hogy neked szólt. Lehet, hogy csak rossz napja van, vagy éppen emlékezteted valakire, akivel valami baja van. És próbáld meg másként szemlélni a világot! Éld meg a szabadságot, a boldogságot a döntés lehetőségét a lehető legtöbb pillanatban és akkor onnantól kezdve tudod majd hogyan tudod elfogadni a világot, olyannak amilyen.

Ha már érzed, hogy bizonyos ítéletekre nincs szükséged, bátran vesd el azt! Olyan ez, mint egy tavaszi nagytakarítás. Kiszórjuk, eladományozzuk azt ami már nem szolgál minket, hogy a helyére új gondolatok, tárgyak, eszmék kerülhessenek.

És ha még ez is kevés volna, hallgasd meg BJ Miller szavait:

https://www.ted.com/talks/bj_miller_what_really_matters_at_the_end_of_life#t-1123474

Melinda