Elfújja a szél?

2019.04.29

Pénteken úgy döntöttem, hogy most hosszabb távon tekerek egyet. Nem is gondoltam volna, hogy a Kisalföld közepén is lehet könnyeket ejteni kerékpározás közben, méghozzá egy teljesen sík terepen, úgy hogy a közelben valódi akadály nem található. Aznap a szél nagyon erősen söpört át és közben éreztem, én is úgy küzdök, mint a természet. 

Mi ellen? 

Körbenéztem, figyeltem. Az úton rengeteg autó, teherautó haladt, az árkok tele voltak szeméttel. És ahogy haladtam előre láttam, hogy egyre több a betonút, és egyre kevesebb a természet.

Amióta beköltöztem a városba, leginkább panelban élek, de mindig volt egy kis területünk a virágoknak, fűszernövényeknek. Évről-évre egyre kevesebb növényt akasztok ki az erkély külső felére, mert a szél széttépázza őket, nekem meg a szíven szakad meg mikor látom.

Tekerem a bicajt tovább és figyelem a gondolataim - mert kerékpározás közben sokszor kitisztulnak - és jönnek a kérdések. Miért ez az erős szél vagy mondjuk a saras eső? Mit teszünk a világgal, hogy ez a válasz rá? Már nem csak önmagunkat, de a Földet is kiszipolyozzuk? Ő küzd! Mi volna, ha segítenénk neki még mielőtt késő volna?

Régebben mindig azzal hitegettem magam, hogy én kisember vagyok és úgyse sokat tudok tenni a környezetünk védelméért, de most már másként látom. Igaz egy csepp vagyok a tengerben, de így is tehetek érte. Megtehetem, hogy kevesebb csomagolóanyagot használok, újrahasznosítok, figyelek még jobban az energia-felhasználásra és ezzel példát mutatok a jelen és jövő generációinak. Ezt, úgy vélem mindegyikünk megteheti, vagy legalábbis törekedhet rá és akkor már nem vagyok egyedül, már nem csak egy csepp vagyok!

Egyre többen védik a Földet tudatosan és hasznos könyvek is jelentek meg, ebben a témában. Olvasta már valaki Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! című írását? Ha érdekel, ugyanezzel a címmel többek között a győri Vaskakas Bábszínház könyvbemutatót is szervez, ahová az írónő is ellátogat. Ha van kedvetek, gyertek el velem! Íme a hozzá tartozó link: https://www.facebook.com/events/335125707193463/

A múlt héten másra is rátaláltam, olyan étteremre, ahol nem csak az alapanyagokra és az elkészítési módokra, hanem a csomagolásra is odafigyelnek, mert öko-, lebomló vagy újrahasznosított termékekkel dolgoznak. Ez az Élelem Étterem. Ti ismertek még az országban hasonló helyeket?

Biztosan nektek is van hasonló tervetek, ötletetek! Én arra buzdítok mindenkit, hogy hajrá! Segítsünk együtt a Földnek lélegezni és közben tegyük szebbé, szeméttelenné környezetünket!

Szép napot!

Melinda