Ember tervez

2019.06.04

Amikor a mai blogbejegyzéshez szedtem össze a gondolataimat - azon agyalva, hogy vajon milyen eszenciát tegyek le az asztalra, valójában, akkor úgy éreztem most nehéz dolgom lesz. Napokig rágódtam rajta, aztán egyszer csak besokalltam és elengedtem a gondolataim gyűjtését, mert úgy éreztem, hogy ez csak rosszabb lesz. Újabb és újabb ötleteim támadtak és egyre nagyobb lett bennem a káosz. Aztán beötlött, végül is ez történik manapság a világgal. Bővül a kínálat és egyre komplikáltabbnak tűnik az életünk, ha igazán a részesei szeretnénk lenni.

Akár a táplálkozásunkról van szó, akár a tudásunk, önvalónk fejlesztéséről vagy kikapcsolódásunkról, információk ezrei árasztanak el minket leginkább a különböző média csatornákon keresztül. Ez olykor ijesztő lehet. És minden egyes friss információ újabb kérdéseket vet fel. Bennünk meg ég a vágy, hogy bővítsük tudásunkat. A meglévő tapasztalatink alapján, már van mindenről véleményünk és aztán jön egy aktuális beszámoló és....?

A jó hír, ha ilyenkor nem esünk kétségbe több lehetőségünk is van.

Az egyik: mérlegelni, végiggondolni, bővíteni a bennünk lévő információkat. Lehet, hogy az az aktuális beszámoló, nem is hatálytalanítja ez előzőket! Lehet, hogy jól megvannak egymás mellett, olykor-olykor az egész részeként funkcionálnak.

A másik: mikor már azt érzed, hogy betelt a pohár, akkor jöhet a következő lépcsőfok a tudatosság útján, a tervezés. Fontos része lehet az életünknek, mert segíti megszűrni a számunkra figyelmen kívül hagyható tényezőket.

Sokáig én se értettem meg, hogy mennyire kulcsfontosságú lehet egy jó terv, koncepció, ötlet, vázlat megörökítése, lejegyzése. Aztán belevágtam. És jött a megkönnyebbülés érzése. Már nem kell mindent a fejembe tartani. Már másra  is könnyebb odafigyelnem!  

Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy mindent írjunk, tervezzünk, mert hát ismerjük a közmondást és tudjuk, hogy vannak események, amikre nem mindig tudunk felkészülni. Emellett a spontán dolgoknak is megvan a maga szépsége, azt se feledjük el. Inkább én arra gondolok, hogy ha a főbb tevékenységeinket, döntéseinket tervezzük meg az arany középutat tartva, az fog minket segíteni az élet útvesztőiben. Például sokszor elég annyit kérni vagy vásárolni - főleg a romlandó ételekből, hiába akciósak-, amennyit a közeljövőben elfogyasztunk, hogy ne a kukában, szemétként landoljanak az értékes falatok. Vagy beérhetjük kevesebb jobb minőségű ruhával, szórakoztattató vagy kényelmi eszközzel is, ha igazán végiggondoljuk és megtervezzük van-e rá valóban szükségünk. Talán azt is érdemes megfontolnunk, hogy biztos ki kell-e dobni mindent. Talán átalakíthatjuk, elajándékozhatjuk vagy el is cserélhetjük egy közeli Ökoteregetésen, de akár az ismeretségi körükben is szervezhetünk ilyen kisebb találkákat! Az se árthat, amikor pihenni megyünk, ha hozzávetőlegesen megterezzük mit csinálunk, merre megyünk, milyen időjárásra számíthatunk, így a táskába is bekerülhetnek majd a fontosabb tárgyaink is.

Zárszóként kimondhatom, hogy nem csak az üzleti életben, munkában, de mindennapjainkban is hasznos lehet az újragondolás és a tervezés. 

Aki pedig szívesen hallgatna egy kis pszichológiai véleményt is hasonló témában:

Barry Schwarz: The paradox of choice


Kellemes tervezést és szép napot!

Melinda


A borítókép Free-Photos képe a Pixabay -en.