Gondolatok, érzések, emberek (5.rész): Az Apa

2019.04.08

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy ebben a rohanó világban, amiben most élünk, nemcsak a jelenlét fontossága, hanem a családi szerepek is felértékelődtek. Már nincs túl nagy különbség a városi és falusi élet között, hiszen egyre több kis településen tűnnek el a falvakra jellemző tevékenységek. A háztáji kertek megmunkálási területei egyre kisebbek, helyüket felváltják a szórakozásunkat, kikapcsolódásunkat szolgáló tárgyak, terek. Így "több idő" révén, átalakulnak a mindennapjaink. 

Talán az egyik legkedvezőbb következménye, hogy sokkal több minőségi időt tud együtt tölteni a család, melynek végre az édesapák is szeres részei lehetnek. 

Pár éve vettem észre, hogy egyre gyakrabban találkozom családapával a fejlesztéseken, a csoportos órákon, a családi rendezvényeken. Boldog vagyok tőle, hiszen ez a rokonság minden tagjának nagyon fontos, hogy az édesapa ne csak a családfenntartó szerepben tudja megélni a kreativitását, hanem családi életben is.

Olyan mesét, mint apa, senki nem mesél. Olyan vicceset, amilyet apa rajzol, olyant senki sem tud. Az apa által barkácsolt dolgok a legértékesebbek a világon. A legjobb "lovacska" és a legjobb "csikibajnok", Ő. Bármikor képes egy igazi "kincskereső túrára" vinni a csemetéket. A lakásban talált tárgyakból rendre tud szemléltető eszközt varázsolni, akár egy KRESZ park vagy egy őserdő imitálására. Amit apa mond és gondol, az nagyon meghatározó.

Jó vele reggelit csinálni a többieknek, és jó grillezni is a kertben. Annál jobban senki nem tud megtanítani a porszívózásra se, mint apa. És hülyéskedni is vele a legjobb a világon.

Annál szebb mintát senki nem tud mutatni, mint amikor apa szívből szereti és támogatja anyát.

Minden érthetőbb és könnyebbnek tűnő, amikor apa magyarázza el, mit tegyél, ha összeveszel a barátaiddal, mikor jó lefeküdni, hogy kipihend magad, mikor ülj le tanulni, vagy hagyd abba játékot, hogy más fontos tennivalóra is legyen időd. (Ráadásul ilyenkor anyának is jut ideje magára vagy másra is.)

Nem vagyok benne biztos, hogy minden gondolatomban egyet érettek velem, de egy dolog ezer százalék: Ha apa része a családi életnek, odateszi magát, belevonja gyermeki énjét, akkor az mindenkinek jó! :)

Szép napot! 

Melinda