Így szabadítsuk meg testünket a "mindennapi terheléstől"!

2018.12.04

Már biztosan sokan hallottatok az SMR hengerről! De most engedjétek meg, hogy pár hasznos információt megosszak róla. Bár már egyre több sportlétesítményben, konditeremben vagy edzőtermekben megtalálható, viszont nem nem túl sok információja van egy laikusnak a használatáról vagy egyáltalán arról, hogy mit is tudunk kezdeni vele.

"Minden és mindenki egy! - állítja Richard Bach. De ez a holisztikus szemlélet nem csak Amerikában (és a világ sok más országában) elképzelhető számtalan ember számára, ha jól figyelünk, akár az anatómiában is megjelenik. Gondoljunk csak az emberi testre! Mint ahogy a kínai orvoslás is teszi, nem különálló szervek sokaságaként próbálnánk meg megismerni, hanem egy csodálatos egységként? Tudjátok ,a nagy hármasság, ami mindenhol ott van. :) Nézzük így a mozgatórendszerünket! Legyen az első kettő, - az iskolában már oly annyiszor tanult - passzív (csontok és ízületek), aktív (izomzat) rendszer mellé egy harmadik. Ami pókhálószerűen összefogja, koordinálja, tónusban tartja őket, tehát az izompólya vagy "latinosabb" nevén a fascia. Képeljük el, hogy mindenhol ott van! A csontok körül, az izmokban (izmok körül is), de körülveszi a belső szerveket és az agyat is, szóval tetőtől talpig behálóz. Nélküle nem lenne ilyen szép tónusos az emberi test! És most képzeljük el, hogy ez nem csak képzelet! Ez a valóság! Számos fasciakutató (Dr. Robert Schleip, Dr. Carla Stecco, stb..) tanulmányt írt róla, de a kutatások még mindig folynak és napról napra többet bővül a tudásunk vele kapcsolatban is. "Második bőrnek" is szokták gúnyolni, de én hiszem, hogy ez ennél jóval több. Viszont hallottam már azt is, hogy akár önálló szervként is kezelhetnénk, hiszen velünk együtt él, receptorokat tartalmaz, mely ingerület és információ átvivő képességgel ruházza fel, emellett ellátja a sejteket és szerveket tápanyaggal és képes segíteni vagy akadályozni az izommunkát is. 

Fascia, mikroszkópos felvétel
Fascia, mikroszkópos felvétel

No itt jön a képbe fontossága! A mai kor gyermekeként valljuk be őszintén egy kicsit kezdünk a kényelem irányába "elmozdulni" vagy hajlamosak vagyunk túlhajszolni magunkat. Míg évtizedekkel ezelőtt az emberek többet gyalogoltak és kevesebbet tespedtek egy fotelban, addig a ma generációit kiszolgálják a gépjárművek és az elektronikai eszközök, így minden sokkal kevesebb mozgást, energiát igényel. A szervezetünk egy csoda, mert folyamatosan alkalmazkodik, de azért ez a nagy komfort következményekkel is jár. A izompólyáink rugalmatlanná válnak, merevek lesznek! Sejtjük, hogy ez mivel jár együtt? 

Izommerevséggel, fájdalommal, mozgásszervi és egyéb megbetegedésekkel és idővel ezek következtében jöhetnek majd a lelki problémák, hangulatingadozás, depresszió, had ne soroljam tovább!

A fasciarendszerünk többek között nem kedveli a mechanikus, monoton és egyoldalú mozgást sem. Aki tehát kerékpározik vagy mindig ugyanabban a ritmusban fut, sportol, állóképességét és izmait ugyan edzi, de a fasciáit már kevésbé, így cél az ilyen típusú tevékenysége mellett más jellegű testmozgás gyakorlása vagy változatos ingerek bevitele az edzésekbe. Minden szakmának megvan a maga fizikai szimmetrikus vagy asszimmetrikus terhelése, ha ezt mozgással nem kompenzáljuk, megjelennek a szervezetben az elváltozások, blokkok, gyulladások, melyek akár fájdalommal is járhatnak. De akár egy traumatikus esemény, mint például egy baleset is elég nagy kárt tud okozni ezekben a struktúrákban.

Azonban, hogy ne csak a negatív oldalát lássátok a gondolatimnak, jöhet megoldás: az SMR hengerek legújabb generációja. :) Ezek edzett hungarocell eszközök, melyekkel gyakorlatilag az egész testünket át tudjuk masszírozni, izompólyáinkat rugalmasabbá tudjuk alakítani.

SMR (Self Myofascial Release) hengerek és eszközök mi célt szolgálnak?

- Használatukkal lazítjuk a fasciarendszert, ezáltal az izmok visszakapják rugalmasságukat, a sport vagy terhelés közbeni sérülések ezáltal elkerülhetőbbek.

- Az izmokat, sejtjeinket regenerálja, fokozza a vérkeringést, tisztítja a nyirokrendszert.

- Napi néhány perc a hajnali kávé esetleg egy pohár víz után vagy a munkahelyen, friss energiákat adhat a reggelnek. 

- Használatához mozgásra van szükség, mely inger és mozgásszegény életmódot élő emberek is sikerrel kimozdulhatnak a megszokott kerékvágásból. Fittebbek, élettel telibbek lesznek.

- És azt se felejtsük el, hogy nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek jót tehet az izompólya lazítása. Kutatások szerint napi 20-30 perces hengerezés is jó hatással van többek között a hiperaktív gyerekekre is.  

Egy valamit viszont ne felejtsünk el! Mint minden eszköznek, az SMR hengernek is vannak ellenjavallatai. Bővebb információt az "SMR hengeres foglalkozások" menüpontban olvashat! 

Szóval mozgásra, hengerezésre fel! És ha van kedved próbáld ki nálunk! Szeretettel várunk termünkben csoportos és egyéni foglalkozásainkon!