Kinek a pap, kinek a paplan, de mindenkinek boldog karácsonyt!

2021.12.22

Lassan karácsony finishébe érkezünk! :) Már csak párat kell aludni és újra pompáznak a karácsonyfák, sülnek a beiglik, a finomabbnál finomabb ételek, előkerülnek az ajádékok és .... :)

Az előző mondatot bárhogyan tudnánk folytatni. Pl.:

- Addig még millió egy dolgunk van! 

- Még hiányzik jó pár összetevő! 

- Gyerünk még vásárolni!

Vagy:

- Most ennyit tudtam beszerezni, talán fontosabb, hogy a szeretteimmel legyek.

- Bevonom inkább a családot. Jó lesz úgy is, ahogy ők csinálják, nem kell mindennek úgy lennie, ahogy én elterveztem a fejemben. Ők is csinálhatják jól, sőt... :)

- Idén ennyi sikerült, de majd egy hatalmas öleléssel megtoltom. :)

Mindig van lehetőségünk dönteni, de bárhogy is döntünk, bárhogy is fejezzük be a mondatot, a lényeg, hogy örömöt találjunk a készülődésben, és advent eléresse a célját, meghitt, szeretettel teli legyen ez a december is.

Ha pár nappal ezelőtt megkérdeztek a karácsonyra hangolódásomról, azt válaszoltam volna, hogy én idén nyugalmas karácsonyra vágyom, egy picit pihenni és minimum hőfokon pörögni. De mint tudjátok, az ember képes a változásra és nekem idén egy egyszerű kis tevékenység segített közelebb kerülni a világhoz, a megfigyelés. Értem én, hogy a legtöbb érzést, gondolatot vagy tevékenységet a saját szűrönkön keresztül tapasztaljuk, de mások vagyunk, hál' Istennek. Az idei ünnepi előtti élményem az, -amit mostanában elfelejtettem- hogy figyeljem meg melyik ismerősöm, családtagom milyen szeretetnyelven kommunikál velem, hogy nekik is örömet tudjak adni, ha már azt a célt tűztem ki magam elé, hogy nyugalmas legyen a karácsony. :)

Gery Chapman szeretnyelvei sok magyarázatot hozhatnak nekünk ebben az időben is. Ha nem elegendő a megfigyelés, tesztekkel biztosabbá tudjuk tenni, hogy vajon ki melyik nyelven szeret kommunikálni. Például ezen az oldalon is találsz hozzá egy tesztet!

Milyen szeretnyelven kommunikálhatunk:

Minőségi idő ajándékozásával

Testi érintésssel

Szívességekkel

Dícsérettel

Ajándékok adásával

A jó hír, bármelyik befér a karácsonyfa alá, és a legtöbb nem kerül sok pénzbe. :)

Szóval lehet, hogy a tollerancia, a türelem mellett, egy kis ön- és családismeret is segítség lehet a következő 2 hét tartalmasabb megélésében. 

És azt se felejtsük, hogy bármit is tapasztalunk, végülis majdnem mindegy, hogy melyik az elsődleges szeretetnyelvünk. Minden alakítható, megérthető, elfogadható, ha a helyén kezeljük. 

Ha még a témával kapcsolatban szívesen olvasnál, akár ezen a linken folytathatod.

Kívánom, hogy teljen a legnagyobb szeretetben, örömben vagy felismerésben a karácsony mindenkinek! :)


Melinda