Kulcsár Mihályné Komplex MozgásTerápiája

2018.10.11

Ha ellátogattok hozzánk a többféle szolgáltatásunk mellett a Komplex MozgásTerápiával is találkozhattok. Maga a rendszer számomra nagyon kedves, mert segítséget nyújthat a tanulási nehézségekkel, magatartási problémával és/vagy figyelemzavarral küzdő gyerekeknek egyaránt. 

De vajon miért állnak ezek a szavak a figyelmünk központjában? Valóban több nehézségük van a mai kor gyermekinek?

Kezdjük a kezdetektől.

Czeizel Endre szerint a gyermekek fejlődése már a fogantatás előtt 3 hónappal, de legkésőbb 3-5 héttel megkezdődik. Így már ebben az időszakban sem mindegy mit teszünk a testünkkel, lelkünkkel, mit eszünk vagy iszunk, hiszen következményeit előre nem láthatjuk.  

De azzal minden egyes szakember egyet ért már, hogy fejlődésünk a fogantatás pillanatától már biztosan elindul. A parányi kis lény folyamatosan reagál a mama üzeneteire. ( Olvashattok még erről bővebben: "Raffai Jenő, Hidas György, Vollner Judit: Lelki köldökzsinór - Beszélgetek a kisbabámmal" című könyvében).  Ezáltal már az édesanya pocakjában is érheti oly mértékű trauma, mely kihathat egész életére. A terhesség alatti gyógyszerszedés, vegyszerek, az anyuka negatív érzései, félelmei (munkahely, család,...) sérülést okozhat a magzatban. Így fontos az is, hogy mivel tápláljuk a kicsiket már anyaméhben. Tehát nem ajánlatos a kismamáknak a tartósítószer és adalékanyagokkal dúsított termékek, a magas cukortartalmú folyadékok, cigaretta és alkohol fogyasztása sem, hiszen ezzel nem építjük, hanem romboljuk a picik szervezetét, akaratuk nélkül. De nem csak testi, lelki szinten is jó, ha az édesanya táplálja Önmagát, kikapcsolódik, lecsendesedik, felkészül az új élet érkezésére és ha ebben a Párja és a családja támogatja, az még csodálatosabb érzés és jó alapot adhat a kialakuló családnak.  

Viszont, amennyiben a születés komplikációkkal jár vagy komoly gyermekkori balesettel következik be, ezek következtében fellépő sérülés befolyásolhatja a mozgásfejlődést is, mely lehet túl lassú, túl gyors vagy akár kimaradhatnak szakaszok is. A mai kutatások szerint, ezek még nem feltétlenül adnak okot aggodalmainknak, de durva eltérés esetén ajánlott a szakember felkeresése.

A felgyorsuló világunk vívmányai új dimenziókat nyitnak meg a kommunikáció és az információ áramlása terén, de számos veszélyforrást rejt gyerekeink számára. A túl korai elektronikus fény- és hangingerek befolyásolhatják idegrendszerük fejlődését, tétlenségre "nevelhetik" őket emellett számos stresszforrás alapjául szolgálnak.

Érzelmi háttere is lehet a problémának pl. önértékelési zavar. Születésünktől fogva azt halljuk, hogy mit nem szabad, mit ne csináljunk. Ez egyfajta önértékelési problémához vezethet. Egy új testvér érkezése vagy lakóhelyváltozás, egy családban bekövetkezett válás vagy haláleset is nehéz terheket róhat a kicsikre.

A szülők állandó túlhajszoltsága is negatívan hat a gyerekre. Az ideges szülők gyermekei általában nyugtalanok, amely rontja a figyelemkoncentrációt is. Ezért van jelentősége az igazi minőségi időre, egy közös beszélgetésre, amit lehetőleg a gyermek kezdeményez, társasozásra, vagy a házimunka közös elvégzésére.

"Az én gyerekem nehezen kezelhető!"- hallhatjuk ezt sajnos egyre többször. Előfordulhat, hogy ezek a nehezen kezelhető gyerekek csak érzékszervi problémákkal küzdenek, nem hallják vagy látják tisztán környezetüket és önhibájukon kívül "szófogadatlanok" lehetnek.

A felsorolt okok valószínűsíthetik a tanulási nehézségek kialakulását. Ennek megelőzésére, oldására szolgál Kulcsár Mihályné komplex mozgásterápiája, amely az idegrendszeri alulszervezettséget feltárva mozgással stimulálja az idegrendszert. Emellett stresszoldó technikákkal párosítja a feladatokat.

Mikor érdemes elkezdenünk a mozgásterápiát?

A terápia már a kisebbeknél is hatékonyan működik, de mind a gondviselő, mind a gyerek együttműködésére szükség lesz az eredményességhez. Segítség a gyermekek számára, ha a szülő feladja a túlzott elvárásait, így megszabadítja a gyereket a teljesítménykényszertől. Jó hatású, ha a környezet is észreveszi a változásokat és objektív dicsérettel támogatják a család erőfeszítéseit.

Mi történik az első találkozásunkkor?

Az első találkozásunkkor kitöltünk egy anamnézis lapot, mely segítségünkre lesz a probléma felderítésében, majd a vizsgálat elvégzése következik (mely a gyakorlatok betanításával együtt megközelítőleg 2 óra).

A vizsgálati eredmények alapján összeállításra kerül egy gyakorlatsor, mely nem igényel különösebb segédeszközt.

A gyakorlatokat minden nap el kell végezni és a szülőnek ezt felügyelnie, segítenie kell.

Havonta egyszer találkozunk egy kontroll erejéig és ha gyakorlatokat szépen kivitelezi a gyermek, akkor továbblépünk a következő szintre.

A terápia hatására kezdetben változhat a gyerek magatartása, enyhe regresszió léphet fel. Jobban keresheti a szülő közelségét. Ez természetes reakció.

A teljes rendeződéshez szükséges idő esetenként változik, megközelítőleg egy év.

És hogy miért érdekes számomra ez a rendszer?

Én is figyelemzavaros gyermek voltam és elég nagy stresszként éltem meg, hogy nem tudok úgy teljesíteni, ahogy szeretnék. Most hogy már én is túl vagyok a saját terápiámon, sokkal egyszerűbb az életem és szabadabbnak érzem magam. :)

Melinda