Meditáció másképp

2018.08.09

Páran már tudjátok, hogy gyerekjóga-oktatóként is tevékenykedem. Ez az elfoglaltság évek alatt gyűrűzött be az életembe és ma már bátran állíthatom, hogy egy csodálatos módszer, amivel segíthetek a gyerekeknek megismerni testüket, lelküket és intellektuális lényüket, majd fejleszteni azt. Tehát együtt megtanulunk érezni és megérteni helyzeteket, gondolatokat, mozdulatokat.

Találkoztam már olyan emberekkel, akik - a túl sok vagy a túl kevés információ miatt - egy kicsit ódzkodnak a jógától. Részben meg is értem! Nem biztos, hogy a számos irányzat közül a számunkra legalkalmasabbra találtak rá, hiszen rengeteg fajtája van és ez okozhat elsőre némi káoszt magáról a szóról, hogy mi is a jóga.

A jóga szó gyakorlatilag a következő jelentésekkel bír: összekötni, egyesíteni, figyelmünket összpontosítani stb.

Egy Indiából származó komplex rendszer, amely a természet megismeréséből, megfigyeléséből fejlődött ki. Alapjául szolgál a meditáció, a relaxáció, különböző ászanák (pózok) gyakorlása, a helyes (akár személyre szabott) táplálkozás és a pozitív élmények, gondolatok megélése. Bár ez egy keleti életfelfogás, de azt gondolom, itt nálunk nyugaton sem új-keletű a dolog csak máshogy hívják: tudatos, boldog élet.

És a meditáció? Abban sincsen semmi hókusz-pókusz!

Egyszerűen csak vegyünk fel egy kényelmes pozíciót, ha lehet egyenes háttal és kezdünk el egy adott dologra fókuszálni, ami lehet egy hosszabb összetett szöveg, egy szó, egy kellemes zene, néhány pozitív gondolat, amit szeretnénk, hogy teljesüljön, egy tárgy vagy egy számunkra kedves személy. Amikor a fókuszod már kitisztul, megérkeztél, tudatoddal is a jelenben vagy! 

Viszont megtehetjük, hogy ezt a "tréninget" alkalmazzuk bármiben, ami örömet okoz számunkra. 

Mélyedjünk el a virágok és a fák szépségében vagy játsszunk önfeledten a barátainkkal és gyerekeinkkel, hiszen ez is egyfajta meditáció! :)

Egyre több kutatás igazolja, hogy ez az állapot jótékony hatással van életünkre, hiszen gyakorlás közben olyan kémiai anyagok illetve hormonok szabadulnak fel az emberi testben, melyek befolyással vannak idegrendszerünkre ezáltal mind fizikai, mind szellemi szinten lezajló folyamatainkra.

Ezért hát olvassunk sokat, hallgassunk zenét vagy írjunk le gondolatainkat, ismerjük meg a természetet és a környezetünket, mozogjunk annyit, amennyi jól esik és meditáljunk!

Melinda