Motiválva lenni jó!?!

2018.11.13

Mióta minden héten egyszer szánok időt arra, hogy elgondolkodjam a világ azon dolgairól, történéseiről, amelyek engem is nagyon foglalkoztatnak, rájövök arra, hogy ami leginkább hiányzik nekem belőle, az a hosszútávú elköteleződés, a motiváció, a tenni akarás.

Számomra ezek egy mind tőről fakadnak. Megtenni azt, amit engem a legjobban fejleszt, még akkor is, ha az kelletlenségekkel jár. Hiszen tudjuk valójában nincs jó és rossz. Cselekedetek vannak melyek kellemes vagy kellemetlen érzéseket, gondolatokat, tetteket váltanak ki belőlünk. Bármit is teszünk, tanulhatunk belőle, ilyenkor az utunkat járjuk. Egyszer egy tanítóm azt mondta nekem, éljem úgy az életemet, hogy ne ártsak másoknak, viszont ha már megtettem, tegyem jóvá. Ez a jóvátétel sokszor ez egy bocsánatkérésben is megnyilvánulhat. Amikor elmondta, megkérdőjelezhetetlen volt bennem az érzés, hogy így kell cselekednem, amikor úgy érzem, ez nem volt "túl szép" tőlem. Persze ilyenkor valószínűleg nem egyedül hoztam össze az eseményt. Már programok, hiedelmek, negatív érzések sokaságai is ott munkálódhattak legbelül. Ám a Ho'oponopono módszerét követve még jobban el tudtam mélyedni ezen érzésekben. A hawaii őslakos csodája az gondolom, követendő példa és most hogy itt az ősz, a befelé fordulás, a megnyugvás, a belső munkálatok (mind fizikai, mind lelki és intellektuális síkon) időszaka egy fordító vagy megerősítőpont lehet mindenkinek. 

A varázsszavak: "Sajnálom!, Kérlek bocsáss meg!, Köszönöm!, Szeretlek!".

 Kemény szavak, súlyos fájdalmakkal. De csak ti tudtok rajta változtatni, ez a ti döntésetek. Hiszen mindenki célja a boldogság. De az mit ér belső nyugalom, megbocsájtás, hála nélkül? És tudjátok én nem hiszek abban, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Szerintem egy boldog fecske felmelegítheti társai szívét, és ha már elég meleg szív dobog, ha környezetben még nem is, de a lelkünkbe beköszönthet a nyár még a hűvös napokon is. A nagy igazságokra mindannyian rájövünk. A kérdés azt, hogy megváltoztatjuk-e ezeket a bennünk lévő programokat, hiedelemrendszerek.

A boldogtalanság hiánya az nem boldogság. :) És hogy most ez hogyan kapcsolódik a motivációhoz? Hát hogy minden ember (még ha nem is mindig úgy tűnik, de...) a boldogságra törekszik. Szóval azért, hogy boldogok lehessünk, azért viszont tenni kell. 

"Könnyen beszélek!"- gondoljátok páran, de nekem is megvannak a saját játszmáim, a saját leckéim, ne aggódjatok! Én is lapozgatom a könyvem, tanulom a feladatom, az érzéseim és nekem se könnyű, de megyek előre. Remélem ezzel neked is, kedves olvasó, jó példával állok elő. 

És ha nekem nem hiszel, hát higgy a kutatóknak, a tudósoknak. Mesélnek majd neked egy csodálatos neurotranszmitterről, a dopaminról. Amit az idegrendszered közepén lévő hipotalamusz szabályoz leginkább és nagy szerepe van többek között a boldogságérzet megélésében, a motivációban, a jutalom-érzésben, a függőség kialakulásában, a munkamemóriában és a végrehajtó funkciókban. Mivel neuroendokrin rendszerünk egy szerves része, ezért közvetve befolyásolja a nemi közösülés utáni szexuális kielégülés-érzetért a hipofízis által termelt prolaktinszint gátlása miatt. 

Akkor mi az ami előre vihet?

Kezdj el olyan tevékenységeket végezni, amikben örömödet leleld, de nem ártasz másoknak. Töltődj!

Válassz ki minden nap 3 dolgot, amit jónak tartasz az életedben és légy hálás érte! Mondd ki, érezd esetleg írd is le! Többek között ez a pozitív pszichológia alapja.

Jó hír, hogy a mozgás serkenti a dopamin termelődését a szervezetedben. Tehát mozdulj ki! Sétálj, fuss, fedezd fel a környezeted apró változásait, a világod, mozogj rendszeresen!

A testi érintés elengedhetetlen része a minőségi életnek! Tartsd ezt mindig szem előtt. Öleld meg szeretteidet és ha a szükség úgy kívánja légy megbocsájtó! 

Válassz egy jó szakembert, aki számodra hiteles - egy coachot (életviteli tanácsadót), egy pszichológust, egy kineziológust, egy terapeutát, aki segít az életed fontos pillérjeinek megszervezésében! 

Írj és/vagy rajzolj naplót és/vagy naptárat! Hogy lásd mennyire élő része vagy a világnak és mennyi fantasztikus tulajdonságod van! Izgalmas ezt a nehezebb napokon elővenni és újra átolvasni, hogy erőt adjon, amikor szükséges.

Meditálj! Ha egyedül nem megy, járj el csoportos meditációkra! Hogy meglásd valójában mire is van szükséged és/vagy milyen hiedelmek blokkolják a mindennapjaid. Éld meg a közösség egyedülálló erejét! Ha bizonytalan vagy benne, olvasd el ezt a cikket is!

Vagy ha úgy érzed gyere el hozzám és ismert meg a metamorf technikát és az SMR hengeret, amivel elengedheted a benned lévő testi vagy lelki feszültségek egy részét.