Mozgásterápiás fejlesztés

Kulcsár Mihályné komplex mozgásterápiája

A XX. század vége nem csak az elektronikai eszközök fejlődését hozta, hanem teret nyitott idegrendszerünk megismerésében is. Az új adatok ismeretében könnyebbé tehetjük életünket, hiszen olyan gyerekeknek, felnőtteteknek tudunk segíteni, akik különböző tanulási nehézségekkel, figyelemzavarral, beilleszkedési vagy magatartási zavarokkal küzdenek. Emellett többek között nagy mértékben lehet javítani még többek között a megkésett beszédfejlődést, a téri tájékozódási és mozgáskoordinációs zavarokat is.

A fejlődés következtében egyre több alternatív módszerre van lehetőségük kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját vagy gyermeke számára a legoptimálisabb fejlesztő eljárást.

Én Kulcsár Mihályné komplex mozgásterápiáját használom, mind a magam, mind a mások fejlesztéséhez, fejlődéséhez. A módszer alapjai egészen a 80-as évekre tekintenek vissza. A feladatokat Delacato módszere ihlette. Ezen neuropedagógia eljárás sajátossága, hogy fejleszti az agy minden rétegét, már egészen a gerincvelői reflexektől az agykérgi területekig.

Amennyiben a gyermek vagy felnőtt idegrendszerében vannak olyan részek, amelyek nem az életkornak megfelelően, hanem jóval alatta szabályoznak, az esetben nem lehet elvárni, hogy érett válaszreakciókat adjon a külvilág ingereire. A mozgás segítségével ezeket az alulszabályozott területeket célzottan stimuláljuk. 

A fejlesztés, a hatékonyság növelése érdekében személyre szabott és otthon végezendő, napi maximum fél órában. A feladatsor kiegészülhet különböző, könnyen kivitelezhető stresszoldó feladatokkal is. Eszközigénye nagyon minimális és a főbb pedagógiai elvekhez igazodik (mint pl. a fokozatosság vagy rendszeresség elve). 


Mikor érdemes elkezdenünk a mozgásterápiát?

A fejlesztés már egészen kicsinél is alkalmazható. Jómagam nagycsoportos kortól egészen az 50 évet betöltött "serdülőkig" várom vendégeimet. 

Ami fontos a fiatalabb korosztályoknál, hogy mind a szülő, mind a gyerek együttműködésére szükség lesz az eredményességhez.
Segítség a gyerekek számára, ha a szülő feladja a túlzott elvárásait, így megszabadítja a gyereket a teljesítménykényszertől. Ennek köszönhetően kapcsolatuk is bensőségesebbé válhat.
Jó hatású, ha a környezet is észreveszi a változásokat és motiváló dicsérettel támogatják a család erőfeszítéseit.

Mi történik az első találkozásunkkor?
Az első találkozásunkkor kitöltünk egy anamnézis lapot, mely segítségünkre lesz a nehézségek felderítésében, majd a felmérés elvégzése következik (mely a gyakorlatok betanításával együtt megközelítőleg 2 - 2,5 óra).
A eredmények alapján összeállításra kerül egy gyakorlatsor, mely nem igényel különösebb segédeszközt.
A gyakorlatokat lehetőleg minden nap elvégzik a gyerekek otthon és a szülők ezt felügyelik, munkájukat segítik. Természetesen nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél a napi ellenőrzés nem szükséges. 

Havonta egyszer találkozunk egy kontroll erejéig és ha a gyakorlatok kivitelezése megfelelő, továbblépünk a következő szintre. Amennyiben túl nehéznek bizonyul, keresünk alternatívát ezen gyakorlatokhoz.

A fejlesztés hatására kezdetben változhat a gyerek magatartása, enyhe regresszió léphet fel. Jobban keresheti a szülő közelségét. Ez természetes reakció.
A teljes rendeződéshez szükséges idő esetenként változik, átlagosan egy - másfél év.

Saját tapasztalatok:
Gyerekként (és később felnőttként is) figyelemzavarral küzdöttem, ami rengeteg felesleges stresszhelyzetbe hozott. Ma már a gyakorlatoknak köszönhetően, tudom milyen érzés, csak megülni a fenekemen vagy éppen folyamatosan egy dologra koncentrálni mindenféle belső feszültség nélkül (régebben ezerfelé cikáztak a gondolataim).


Célom, hogy a hozzám érkezők megértsék és megérezzék, a tanulás és fejlődés szépségét!

Mozgásterápiás fejlesztések jelen pillanatban szünetelnek!
 
Kiegészítő "terápiaként" metamorf technikával és különböző stresszoldó gyakorlatokkal is eredményesebbé tehetjük a munkánkat.


Alakul Facebook csoportunk is! 

https://www.facebook.com/groups/862415437267652/


Segédanyagok:



Fejlesztő kollégáknak pedig egy kis kedvcsináló tovább képzés: 


https://www.facebook.com/events/317091869120424/

https://www.kmtakademia.hu

https://www.tanulasinehezsegek.hu


Rumi Melinda
neuropedagógus, minősített mozgásterápiás fejlesztő
0630/400-7420
neuropedagogus413@gmail.com