A kialakult helyzetről, az én szemüvegen keresztül

2020.03.15

Az év eleje óta elindult egy folyamat idehaza, és azóta nagyon sokféle intézkedés, hírek látott napvilágot. A COVID-19 koronavírusról sokan sokféleképpen gondolkodunk, érzünk és különféleképpen alkalmazkodunk, hiszen emberek vagyunk, és az egyediségünk, az előzetes tapasztalataink határozzák meg a helyzethez való hozzáállásunkat.

Rengeteg jó tanács kering a neten, és ez hol könnyebbség, hol nehézség nekünk. Hol megerősíti gondolataink, hol meg pont ,hogy bizonytalanságba húz. Jómagam is számos videót, közleményt, cikket megnéztem, mire eljutottam, hogy megfogalmazzam a gondolataim.

Teljesen őszinte leszek veletek! Ez az évkezdés már több pánikra is adott lehetőséget és én ezekben a magam módján én is belefutottam. Megkérdőjeleztem mindent az életemben, amit meg lehet. És elkezdtem végiggondolni, hogy van-e, amit mostani fejemmel egy kicsit másképp csinálnék. Pár dologra rájöttem, és változtattam a hozzáállásomban. Közben tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert fantasztikus emberek vesznek körül és érzem, hogy a segítségükkel és bele vetett energiákkal folyamatosan haladok előre. 

Miért magamról beszélek? Mert most az érzem, hogy jelen pillanatban ebből a szemszögből tudom hitelesen a kialakult helyzetet megélni, úgy ahogy talán ti is.

Az én fejemben is megfordult, hogy vajon milyen hatással is lesz az életemre ez a vírus. Előjöttek a félelmeim. Vajon, hogy tudom majd a vállalkozásomból kieső anyagi hiányt pótolni? Mi lesz a környezetemben élőkkel? Milyen személettel segítek most magamnak és a világnak? Vajon meddig tart majd a válsághelyzet és mi lesz utána? Kell-e nagy bevásárlást tartani?

Feltettem a sok-sok kérdést magamnak és figyeltem a választ a sajtóból, a környezetből, a világból. 

Egyszer csak megjött a balansz. És azt is megértettem, hogy mindenkinek más lehet ez az egyensúly. Mindenki mástól érzi a megnyugvást! 

Most már azt gondolom, hogy ez egy különleges lehetőség számunkra. Átértékelni a  gondolatainkat, figyelmi magunkat, hogy hogyan reagálunk le komoly helyzeteket. Viccel vagy aggódva? 

Biztos vagyok benne, hogy most jelen pillanatban mindenki fél a jövőtől. Vajon ez másfajta félelem, mint tavaly volt? Vajon a csírája az ezt megelőző időben, nem lapult-e bennünk? Nem lehet-e, hogy az a járvány csak felszínre hozta-e a mélyen meglapuló érzésinket? Mit tudunk ilyenkor tenni? Tanít-e valamire minket ez a helyzet? És folytathatnám még tovább....

Csak sejteni tudom, hogy ez most egy nehezebb időszak lehet mindenki számára. Vannak kétségeink és ez teljesen normális. Mi lesz a gyerekekkel, az idősebbekkel és akiknek most meg van gyengülve az immunrendszere, az oktatással, a munkába járással, a gyermekfelügyelettel? Ezt még most nem tudni, de azt gondolom, hogy mi magyarok, a mai ismereteinkkel, lehetőségeinkkel, jó eséllyel lehetünk globálisan bizakodóak.

Az egyensúly akkor tapasztalható, meg leginkább, ha felvértezzük magunkat a reális tényekkel, igyekszünk megtenni minden óvintézkedés és segítünk önmagunkon és a világunkon, hogy kellő komolysággal, de pozitívan nézünk a jövőbe. Talán az a legjobb, hogy mindenki végiggondolja, hogy neki mi adja a megnyugvást és aszerint cselekszik.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Jobban figyeljünk oda a személyes higiéniánkra. Sűrűbben, és alaposabban mossunk kezet.

- Gyakoroljunk nagyobb önfegyelmet. Hiszen célszerű odafigyelni, hogy mit és hogyan fogunk meg, és arra, hogy ne babráljuk az arcunkat.

- Figyeljünk oda jobban a testi és lelki egészségünkre. A táplálkozásra, a mozgásra, a befelé figyelésre, a testünk jelzéseire. Ennek érdekében használjuk olyan eszközöket és módszereket, melyekkel az immunrendszerünk erősödik és közérzetünk is javul.

- A táplálkozás tekintetében, ha szükséges, minél több egészséges ételt fogyasszunk, gazdagítva zöld növényekkel esetleg táplálékkiegészítőkkel. 

- Amennyiben betegek vagyunk, lehetőleg minimalizáljuk a  nagy közösségbe való tevékenységeinket, de nem felejtsük, hogy a természetből származunk és ha nem veszélyeztetjük mások egészségét, akkor akár fel is tölthet minket egy tavaszi napsütés, egy kellemes séta.

- Figyeljünk egymásra! Beszélgessünk többet és töltsünk egymással minél több minőségi időt, amennyiben ez lehetséges vagy megengedett!

További szép napot és kitartást kívánva!

Melinda