Az őszi folyadék is aranyat ér!

2019.10.07

A blogbejegyzés címe nagyon hasonlít egy közmondásunkhoz, mi szerint: A májusi eső aranyat ér! Mindenki, aki már túl van a kamaszkoron, biztosan tanult egy nagyon fontos szobahőmérsékletlen folyékony, színtelen, szagtalan, kellemes, de nem túl markáns ízű anyagról a kémia és/vagy biológia órán, a vízről. Ha addig nem tudatosult az ember gyerekében, hogy mennyire nélkülözhetetlen része az életünknek, hát majd jól megtanították. Feleletkor felmondtuk, de vajon mindenki átérezi-e már mennyire szerves egységét alkotja testünknek is? 

A nyáron a nagy melegben biztos vagyok, hogy sokkal több folyadékot, vizet viszünk be a szervezetünkbe. De ahogy hűl a levegő, mintha sokan - többek között néha én is - elfelejtenék, hogy a szervezetünk 2/3-át víz (életkortól, nemtől függően) alkotja. Mindenhol ott van, minden létfontosságú szervünkben, a fasciarendszerünkben, sőt még a csontjainkban is. Számos feladatot lát el az emberi testben: szabályozza a hőmérsékletünket, kipárnázza és benedvesíti az ízületeinket, és nem utolsó sorban táplálja az idegrendszerüket.

Amikor elkezdődik az iskola, ami mindenkire új feladatokat ró, látom, hogy a nagy rohanásban nem iszunk eleget. Pedig a  többek között víz segít kimosni a szervezetünkből a felesleges anyagokat, felfrissít és még sorolhatnám tovább. 

És hogy miért fontos a kellő mennyiségű víz visszapótlása?

Többféle nézőponttal találkozhatunk a nagyvilágban, én amellett teszem le a voksom, hogy fontos a megfelelő szintű folyadék pótlása. És miért? Izomzatunk folyamatosan mozgásban van, így még egy mozgásszegény életmód mellett is vizet használunk el például a bélmozgás, az izzadás vagy a légzés során - napi akár 2-3 liternyit. A kiszáradás hatását észlelve agyunkban, a hipotalamuszban lévő receptorok jelt adnak az antiduiretikus hormon - hatására a vesében fokozódik a vízvisszatartást - kiválasztására. Ennek hatására a vesékben speciális csatornák, akvaporinok jönnek létre és lehetővé teszik, hogy a vér több vizet tároljon. A vizelet víztartalma csökken, sötétebbé válik. Kevés folyadékpótlás hatására csökken az energiaszint, nő a fáradtságérzet, szárazabbá válnak a szövetek és romlanak a kognitív képességek. Agyunknak sokkal többet kell dolgoznia, hogy helyt álljunk a mindennapokban, és mivel 75%-a víz, ezért átmenetileg súlya is csökkenhet.

Vigyázzunk viszont a hitelen nagy mennyiségű pótlással, hiszen ilyenkor ennek a folyamatnak az ellenkezője játszódik le. A vese túlterhelődik, ennek következtében a szervezetben a sejtek megduzzadásához vezet. Ezt nevezzük vízmérgezésnek, mely fejfájással, hányással járhat.

Mind az életben mindenhol, itt is célszerű az egyensúlyra törekedni. Nők esetén 2-3 l, míg férfiaknál 2,5 -3,5 l folyadékot pótolni, ami függhet a fizikai igénybevételünktől, az egészségi állapotunktól, életkorunktól. Fontos a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs (leginkább nyersen) - szükség esetén, kevesebb hús fogyasztása, ezáltal ugyanis ugyanúgy folyadékot pótolhatunk. :)

Azt gondolom, hogy a legjobb egy megfelelő átcsoportosítás. Rajtunk múlik, a mi mindennapi döntésünk! Bármelyik nap változtathatunk rajta!

Szép napot!


Melinda


A háttérképünk John Hain képe a Pixabay -en.