Tavasz derékfájás nélkül

2019.04.23

Remélem nálatok is jól sikerült a húsvét és senki nem szenved most ételmérgezéssel odahaza. :) Az idő fantasztikus volt - legalábbis Mátraderecskén, ugyanis én ott töltöttem az idei tavaszi szünetet és olyanban volt részem, amiben már hosszú évek óta nem. :) Kerti munkában.

Ez az élmény arra sarkalt, hogy tapasztalataimat alapul véve néhány jó tanáccsal lássalak el benneteket. Vagyis a mai alcímünk: Hogyan kertészkedjünk úgy, hogy a testünknek is jó legyen! :)  

Akkor mintha edzésen lennénk! Bárminek is álljunk neki a kertben, figyeljünk a testtartásra! A jól megtanult medencebebillentéssel védjük a gerincünk alsóbb területeit! 

Persze erre nem mindig tudunk figyelni, főleg közben a természet adta lehetőségeket kihasználva, hagyjuk elménket kiüríteni vagy éppen a szomszéddal beszélgetünk bőszen. Ilyenkor fontos, hogy időszakonként hagyjunk magunknak egy kis pihenőidőt! Nem kell mind a 200 négyzetméteres kertet egyből felásni vagy a télire szánt összes tüzelőt összevágni.

Ha most megyünk ki a kertbe először, használjuk a fokozatosság elvét és elég lesz feladatnak csak egy kis fűnyírás vagy kapálás.

Ha már kinn vagyunk a szabadba, élvezzük a napsütést, szánjunk egy kis időt megcsodálni a természetet! Ne csak munkának tekintsük a szabadtéri tevékenységünket!

Számomra az egyik legizgalmasabb része a kertben tevékenykedésnek, amikor négykézláb vagy térdepelve - és közben a gerincemet kímélve -  érezhetem a Földet egy veteményezés vagy gazolás alkalmával. Ne feledjétek, hogy a testhelyzetek változtatása, itt is menyire fontos lehet!

Tudom sokan vagyunk, aki szeretnek nagyobb tárgyakat egyik helyről a másikra cipelni. Amennyiben nincs segítségünk, figyeljünk a tartásunkra az emelés közben! Ilyenkor a helyes guggolással elkerülhetőek a kerti sérülések. Tehát figyelj, hogy mikor közeledsz a felemeli kívánt tárgy fölé, testsúlyod enyhén vidd a sarkadra, mintha egy székre ülnél, alsó fertályodat is hátrafelé mozdítsd. Közben ügyelj, hogy gerinced neutrális helyzetbe hozd és nyisd mellkasod! 

Végül nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez is egy mozgásforma és ilyenkor is elengedhetetlen a nyújtás. Akár a pihenőidőt kihasználva mindig mozgassuk át, nyújtsuk le egy kicsit megfáradt végtagjainkat! 

És ha véletlenül mégis valamilyen oknál fogva túlterhelted magad, látogass el hozzánk hétköznap esténként egy kis SMR hengeres órára, hogy átlazítsd megfáradt porcikáidat!

Jó pihenést!


Melinda